Apa itu Fedora ?

Fedora ialah sistem operasi berasaskan RPM ( Redhat Package Manager ), yang dibina berasaskan kernel Linux, dibangukan oleh komuniti yang menyokong Fedora Project dan dibiayai oleh Red Hat. Misi Fedora Project ialah memajukan perisian sumber terbuka dan percumaserta kandungan sebagai komuniti yang saling membantu.

Objektif Fedora yang utama ialah bukana sahaja untuk menghasilkan perisian dibawah lesen sumber terbuka, tetapi sebagai pelopor bagi terknologi tersebut. Pembangun Fedora lebih gemar membuat pertukaran keseluruhan sistem daripada membuat baik pulih semata-mata untuk Fedora – ini memastikan kemaskini boleh dilepaskan kepada semua pengguna GNU/Linux .

Menurut Distrowatch, Fedora ialah sistem operasi Linux yang kedua popular pada awal 2010, dibelakang Ubuntu.

Paparan Desktop Fedora 12 (Gnome)

PackageKit di dalam Fedora. Memudahkan pengurusan perisian

Buat masa ini, versi Fedora yang terkini ialah Fedora 12 dengan nama Constantine. Fedora juga mempunyai sokongan Gnome dan KDE. Ini menambahkan lagi pilihan untuk pada penggemar sistem operasi berasakan Linux. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Fedora bolehkah melayari laman utama mereka DISINI. Cubalah, mungkin anda bakal menjadi salah seorang peminat tegar sistem operasi ini.

Sumber: Apa itu Fedora ?

Artikel Berkaitan


avatar

About Editor

Artikel yang ditulis disini bolehlah diambil untuk manafaat umum tetapi perlu membuat pautan kembali kepada laman blog ini. Tiada kos diperlukan untuk anda membina link tersebut bukan?
This entry was posted in PC dan Gajet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Apa itu Fedora ?

  1. avatar Eggy says:

    mantap om…

    tolong jabarkan commen dalam linux ea..

  2. avatar adi says:

    sumber2 terbuka hanya untuk orang yang suke kelainan..pernah guna ubuntu..skali jer..tp sbb banyak benda tak support..trus xguna dah..huhu..anyway anjung web.saya mencari themes yang agak ringkas seperti skang ni, tp lg kecil, lbh kurg mcm anjung web punye ni lah.

  3. avatar BudakHitam says:

    dekat tempat aku belajar guna benda alah ni..boleh tahan la..display yang flexible..taskbar boleh melintang boleh menagak,,..tapi guna window lagi senang..
    fedora ni aku tak faham sangat sebab bukan pc aku. Kalau pc aku aku takkan guna fedora.

  4. avatar imran says:

    Pencabar Ubuntu kot 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge