YouTube meningkatkan resolusi video

YouTubeBermula minggu ini, YouTube sebagai pengendali video terbesar di internet akan meningkatkan resolusi muat-naik video sehingga 1080p (high definition). Ini adalah kerana untuk memenuhi keperluan pengguna yang semakin ramai menggunakan kamera dan video dengan resolusi tinggi.

YouTube juga membuat perancangan untuk menjadikan video 1080p yang telah dimuat naik agar dapat ditonton dengan resolusi tinggi.  Rata-rata video di dalam Youtube diambil dari telefon bimbit berkamera. Masakini, pihak pegeluar pula telah meningkatkan kemampuan telefon bimbit agar boleh mengambil video dengan resolusi tinggi.

Contoh definisi tinggi dapat dilihat dari lama blog YouTube, perbezaan memang ketara dan sudah pasti memberi pengalaman baru kepada pengguna.

Sedikit masalah yang timbul ialah video yang mempunyai resolusi tinggi juga berkadar dengan saiznya. Ia mungkin menjadikan video “stream” di Malaysia semakin perlahan dengan mutu jalur lebar yang rendah.

Artikel Berkaitan


avatar

About Editor

Artikel yang ditulis disini bolehlah diambil untuk manafaat umum tetapi perlu membuat pautan kembali kepada laman blog ini. Tiada kos diperlukan untuk anda membina link tersebut bukan?
This entry was posted in Informasi Semasa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge